Water

18.04.2010 Rotterdamse havenontwikkeling voor New York

''Green Hook'' is de naam die het vandaag gepresenteerde voorstel van het Nederlands-Amerikaanse team voor het voormalige havengebied in Brooklyn treffend samenvat. De titel verwijst zowel naar Red Hook, een van de buurten uit de ''case'', waarvoor de Nederlanders naar New York zijn gehaald, als naar duurzame energie en klimaatadaptatie.

De Port Authority van New York en New Jersey kampt met de uitdaging om voor het voormalige havengebied South West Brooklyn een lange termijn visie te ontwikkelen die het gebied economisch aantrekkelijk, duurzaam en climate proof maakt. De New Yorkers gebruikten de afgelopen dagen de Nederlandse ervaring als best practice voor herontwikkeling van hun eigen gebied.

De uitwisseling tussen New Yorkse en Nederlandse professionals van de gemeente Rotterdam en het Netherlands Water Partnership resulteerde dan ook in een voorstel dat vergelijkbaar is met Stadshavens. Het team ziet kansen om het voormalige havengebied klimaatbestendig te maken en tegelijkertijd te gebruiken om een economisch hoogwaardig centrum te creëren, met opleidingen en hoogwaardige industrie gelieerd aan duurzame energie en water management.

waterforum

Het idee voor deze workshop is ontstaan op het waterforum dat vorig jaar september plaatshad in het kader van de viering van 400 jaar Nederland New York relaties. Hier zagen Burgemeester Aboutaleb, voormalig staatssecretaris Heemskerk en CEO Chris Ward dat beide havengebieden voor gelijksoortige uitdagingen staan. Het Stadshavens project in Rotterdam wekte de interesse van de Port Authority van New York en New Jersey, de autoriteit die in deze twee staten verantwoordelijk is voor openbaar vervoer, havens, wegen, bruggen, luchtverkeer en het World Trade Center.

De betrokken organisaties besloten de handen ineen te slaan en hun expertise met elkaar te delen. In juni wordt een team van New Yorkse beleidsmakers in Nederland ontvangen door burgemeeste Aboutaleb en Secretaris Generaal Chris Buijink van het Ministerie van Economische Zaken, om op locatie in Rotterdam en Amsterdam te bekijken hoe de Nederlanders kwetsbare gebieden op klimaatverandering voorbereiden.

(c) ANP

Deel dit artikel:


Meer nieuws


Oudere artikelen...

Vacaturebank

 

Je nieuwe baan

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
Totaal vacatures: 21, nieuw deze week: 10
De meest recente vacatures
>

milieukundig begeleider (MKB) bode...

ECO-job - Noord-Brabant
>

Coördinerend Tekenaar E

Waterschap Vallei en Veluwe - Apel...
>

Service monteur 

UBO Engineering B.V. - Soesterberg ...
>

Productontwikkelaar

Brink Climate Systems B.V. - Stapho...
>

Senior adviseur stedelijk water

Wareco Ingenieurs - Deventer
CVbank

 

Je nieuwe collega

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
De meest recente CVs
>

Projectmanager / BIM Engineer / Bou...

HBO
>

BIM modelleur

HBO
>

analytisch chemisch research analis...

HBO
>

Chemical Engineer (BSC.)

HBO
>

ecoloog / milieukundige

WO
BouwMatch.nl - vacaturebank voor bouwspecialistenWater-Match.nl - vacaturebank voor water professionalsInfraMatch.nl - vacaturebank voor Infra specialistenMilieuMatch.nl - vacaturebank voor milieu specialistenChemieMatch - vacaturebank voor Chemie professionals