Water

04.05.2012 Dijken worden getest met een plons water

Dijken FrieslandLEEUWARDEN (ANP) - Bij het Friese Oosterbierum begint vrijdag een onderzoek naar het effect van golven op rivierdijken.

Met een speciaal ontwikkeld apparaat, de golfklapgenerator, wordt iedere 20 seconden een plons water op de dijk gestort. Dat meldde het onderzoeksinstituut Deltares donderdag.

Deltares onderzoekt zo bij welke belasting het gras op de dijk kapot gaat, waardoor die zwakker wordt en in het uiterste geval kan bezwijken. Nederland telt duizenden kilometers aan rivierdijken. Die worden om de 6 jaar gecontroleerd. Om een inschatting te maken over de kwaliteit, zijn gegevens over gras- en kleisoorten belangrijk.

,,Pas dan kunnen we inschatten hoe een dijk reageert. En als we weten dat een dijk kwetsbaar is, kunnen we op tijd maatregelen nemen'', zegt projectleider Marc Klein Breteler van Deltares.

De proef wordt ook op andere dijken gedaan, waar een ander type gras groeit en de kleisoort ook net anders is. ,,Zo kunnen we bepalen wat het effect van golfslag op verschillende type gras- en kleisoorten is.'' Ook wordt onderzocht wat het effect is van bomen, trappen en bouwwerkjes.

(c) ANP 2012, alle rechten voorbehouden

Deel dit artikel:


Meer nieuws


Oudere artikelen...

Vacaturebank

 

Je nieuwe baan

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
Totaal vacatures: 35, nieuw deze week: 14
De meest recente vacatures
>

milieukundig begeleider (MKB) bode...

ECO-job - Noord-Brabant
>

Maintenance Engineer

Waterschap AA en Maas - ’s-Hertogen...
>

Productontwikkelaar

Brink Climate Systems B.V. - Stapho...
>

Technicus Werktuigbouwkunde Gebied ...

NV Nederlandse Gasunie - Hoogeveen
>

Service monteur 

UBO Engineering B.V. - Soesterberg ...
CVbank

 

Je nieuwe collega

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
De meest recente CVs
>

(junior) ecoloog

HBO
>

Materieelbeheerder -Maritiem

HBO
>

verftechnicus

HBO
>

Projectleider

HBO
>

Milieukundige Ingenieur / Adviseur ...

HBO
InfraMatch.nl - vacaturebank voor Infra specialistenWater-Match.nl - vacaturebank voor water professionalsBouwMatch.nl - vacaturebank voor bouwspecialistenMilieuMatch.nl - vacaturebank voor milieu specialistenChemieMatch - vacaturebank voor Chemie professionals