Verkeer

28.02.2011 Spanje verlaagt snelheidslimiet

auto in fileMADRID (ANP/DPA) - Terwijl in Nederland automobilisten 130 kilometer per uur mogen gaan rijden op sommige wegen, gaat in heel Spanje de maximumsnelheid juist omlaag.

Op snelwegen gaat de snelheidslimiet omlaag van 120 naar 110 kilometer per uur. De komende week worden de vele snelheidsborden opnieuw beplakt, want de maatregel gaat al 7 maart in. De maatregel is echter fel omstreden, zo bleek zaterdag.

De regering had vrijdag tot de verlaging besloten wegens de hoge olieprijs door de onrust in Arabische landen. ,,We weten niet hoe lang de politieke instabiliteit er duurt. Maar we moeten nu handelen'', zei vicepremier Alfredo Pérez Rubalcaba. De maatregel moet Spanjaarden jaarlijks 1,4 miljard euro aan benzine en diesel helpen besparen. Spanje is erg afhankelijk van olie-import. En 13 procent van de import komt normaal uit Libië, dat de oliekraan zaterdag flink dichter heeft gedraaid.

De Spaanse automobilistenclubs en de conservatieve oppositiepartij PP vinden het besluit belachelijk. ,,De Spanjaarden kunnen niet per decreet gedwongen worden tot besparingen. Dit beperkt ons in onze bewegingsvrijheid'', klaagde PP-politicus González Pons. De verlaging van de snelheid levert lang niet zoveel op als verwacht, stelt de oppositie.

De automobilistenvereniging meent dat het besluit alleen maar leidt tot extra snelheidsboetes. ,,De regering kan automobilisten beter aanmoedigen zuinigere auto's te kopen'', zei de organisatie CEA.

Milieubeweging Greenpeace gaat de snelheidsverlaging echter niet ver genoeg. ,,De regering heeft de kans laten liggen op een echte oplossing''. De organisatie Ecologistas en Acción eist dat automobilisten op snelwegen hooguit 100 kilometer per uur mogen rijden.

Dat is precies wat veel Spaanse autobezitters vrezen. De eerste snelheidslimiet in Spanje was ingevoerd tijdens dreigende olietekorten in 1973 en die limiet is nooit meer afgeschaft.

(c) ANP 2011 alle rechten voorbehouden

Deel dit artikel:


Meer nieuws


Oudere artikelen...

Vacaturebank

 

Je nieuwe baan

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
Totaal vacatures: 20, nieuw deze week: 9
De meest recente vacatures
>

Adviseur stedelijk water en rioleri...

Wareco Ingenieurs - Deventer
>

Commissioning Engineer

Redbrook Engineering - Zwolle
>

milieukundig begeleider (MKB) bode...

ECO-job - Noord-Brabant
>

(junio) uitvoerder GWW regio Twente...

Continu - Oldenzaal
>

Projectmanager CRM

BC Engineering - Leeuwarden
CVbank

 

Je nieuwe collega

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
De meest recente CVs
>

Projectmanager / BIM Engineer / Bou...

HBO
>

BIM modelleur

HBO
>

analytisch chemisch research analis...

HBO
>

Chemical Engineer (BSC.)

HBO
>

ecoloog / milieukundige

WO
BouwMatch.nl - vacaturebank voor bouwspecialistenChemieMatch - vacaturebank voor Chemie professionalsMilieuMatch.nl - vacaturebank voor milieu specialistenInfraMatch.nl - vacaturebank voor Infra specialistenWater-Match.nl - vacaturebank voor water professionals