Verkeer

03.11.2011 Nog altijd veel gesjoemel met tachograaf

VrachtwagensSCHIEDAM (ANP) - In het wegtransport wordt nog altijd op grote schaal geknoeid met de digitale tachograaf, het apparaat waarmee kan worden gecontroleerd of beroepschauffeurs zich houden aan de rij- en rusttijden. Dat blijkt uit donderdag gepresenteerd onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW).

De dienst voerde dit jaar gerichte controles uit en ontdekte dat circa 30 procent van de beroepsvervoerders zich schuldig maakt aan fraude door manipulatie van de tachograaf. In de meeste gevallen gebeurde dat met behulp van magneten, waarmee de registratie van de rij- en rusttijden kan worden stopgezet.

In totaal werden 308 Nederlandse en buitenlandse voertuigen gecontroleerd, waarbij het voornamelijk ging om transporten van gekoelde spullen. Bij 26 procent van de 123 Nederlandse en bij 33 procent van de 185 buitenlandse vrachtwagens bleek te zijn geknoeid met de tachograaf.

Twee jaar geleden constateerde de IVW al dat in toenemende mate werd gesjoemeld met de digitale tachograaf. Dat gebeurt in alle sectoren van het beroepsgoederenvervoer, maar spits zich vooral toe op internationale koeltransporten.

Het geknoei kan economisch voordeel opleveren voor bedrijven en chauffeurs omdat langer kan worden doorgereden en meer kilometers kunnen worden gemaakt. De risico's zijn oververmoeidheid en verkeersongelukken als gevolg daarvan. Bovendien maken de fraudeurs zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. De boetes kunnen voor transportbedrijven oplopen tot duizenden euro's.

Volgens de IVW is de pakkans de laatste jaren groter geworden, onder meer door betere registratie van controlegegevens, samenwerking met buitenlandse diensten en de inzet van nieuwe inspectiemethodes.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) zegt geschrokken te zijn van de uitkomsten van de controles, iedere vorm van manipulatie te verwerpen en het IVW-plan te steunen om tijdens wegcontroles standaard te controleren op geknoei met de tachograaf.

(c) ANP 2011, alle rechten voorbehouden

Deel dit artikel:


Meer nieuws


Oudere artikelen...

Vacaturebank

 

Je nieuwe baan

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
Totaal vacatures: 20, nieuw deze week: 9
De meest recente vacatures
>

Adviseur stedelijk water en rioleri...

Wareco Ingenieurs - Deventer
>

Commissioning Engineer

Redbrook Engineering - Zwolle
>

milieukundig begeleider (MKB) bode...

ECO-job - Noord-Brabant
>

(junio) uitvoerder GWW regio Twente...

Continu - Oldenzaal
>

Projectmanager CRM

BC Engineering - Leeuwarden
CVbank

 

Je nieuwe collega

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
De meest recente CVs
>

Projectmanager / BIM Engineer / Bou...

HBO
>

BIM modelleur

HBO
>

analytisch chemisch research analis...

HBO
>

Chemical Engineer (BSC.)

HBO
>

ecoloog / milieukundige

WO
BouwMatch.nl - vacaturebank voor bouwspecialistenWater-Match.nl - vacaturebank voor water professionalsMilieuMatch.nl - vacaturebank voor milieu specialistenInfraMatch.nl - vacaturebank voor Infra specialistenChemieMatch - vacaturebank voor Chemie professionals