Infra

15.05.2012 Wikken en wegen over toekomst van het spoor

TreinrailsDEN HAAG (ANP) - Spoorbeheerder ProRail opheffen of niet? Volgens de parlementaire commissie die onderzoek deed naar het spoor is het niet nodig. Maar de VVD en PVV willen dat scenario toch nader bekijken.

ProRail onderbrengen bij Rijkswaterstaat zou volgens die partijen een einde kunnen maken aan al de problemen op het spoor.

Het debat in de Tweede Kamer van dinsdag en woensdag gaat over de complete conclusie van de commissie-Kuiken, maar zal zich toch voornamelijk gaan toespitsen op de toekomst van ProRail. De commissie concludeerde in februari dat een langetermijnvisie voor het spoor ontbreekt, de minister van Infrastructuur te weinig de regie voert en dat er zorgen zijn over de staat van onderhoud van het spoor.

Tweede Kamerlid Charlie Aptroot van de VVD wil de alternatieven voor de toekomst van ProRail naast elkaar leggen tijdens het debat. Hij is er zelf een groot voorstander van om Rijkswaterstaat ook het spooronderhoud in handen te geven. ,,We moeten goed gaan kijken naar de aansturing'', stelt hij.

Ook Leon de Jong (PVV) wil af van ProRail in de huidige constructie. ,,We moeten tijdens het debat gaan zoeken naar oplossingen voor de puinhopen van Paars'', zegt hij, verwijzend naar de keuze om ProRail en de NS uit elkaar te trekken ten tijde van de paarse regering. De Jong vindt zelfs dat er gekeken moet worden of de NS ook niet dichter onder de vleugels van de overheid kan worden genomen.

Volgens CDA en PvdA is het niet nodig om de zogeheten ordening van het spoor te veranderen. ,,De politiek moet duidelijker uitspreken wat het van ProRail verwacht'', meent Maarten Haverkamp, Tweede Kamerlid voor het CDA. ,,Dan kunnen we binnen de huidige ordening plannen voor de lange termijn en goede afspraken maken.'' Hij stelt dat het geen nut heeft om de poppetjes op het toneel een ander T-shirt aan te trekken als de regie hetzelfde blijft.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch vindt het ook goed om het advies van de commissie te volgen om ProRail te laten bestaan maar beter aan te sturen. Hij wil dan vooral wat doen aan de aanbestedingen van het onderhoud van het spoor. Die leiden tot minder kwaliteitswerk en minder kennis bij de spoorbeheerder. ,,En we moeten meer gaan investeren. Als we dat niet doen, moet je niet gek opkijken als het misgaat.''

(c) ANP 2012, alle rechten voorbehouden

Deel dit artikel:


Meer nieuws


Oudere artikelen...

Vacaturebank

 

Je nieuwe baan

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
Totaal vacatures: 21, nieuw deze week: 10
De meest recente vacatures
>

milieukundig begeleider (MKB) bode...

ECO-job - Noord-Brabant
>

Coördinerend Tekenaar E

Waterschap Vallei en Veluwe - Apel...
>

Service monteur 

UBO Engineering B.V. - Soesterberg ...
>

Productontwikkelaar

Brink Climate Systems B.V. - Stapho...
>

Senior adviseur stedelijk water

Wareco Ingenieurs - Deventer
CVbank

 

Je nieuwe collega

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
De meest recente CVs
>

Projectmanager / BIM Engineer / Bou...

HBO
>

BIM modelleur

HBO
>

analytisch chemisch research analis...

HBO
>

Chemical Engineer (BSC.)

HBO
>

ecoloog / milieukundige

WO
ChemieMatch - vacaturebank voor Chemie professionalsBouwMatch.nl - vacaturebank voor bouwspecialistenMilieuMatch.nl - vacaturebank voor milieu specialistenInfraMatch.nl - vacaturebank voor Infra specialistenWater-Match.nl - vacaturebank voor water professionals