Infra

07.05.2012 Spoorbrug bij Eefde onvoldoende verankerd

RailsRIJSWIJK (ANP) - Treinen tussen Zutphen en Deventer zijn eind vorig jaar zeker een maand lang over een onvoldoende verankerde spoorbrug over de Eefse Beek bij Eefde gereden.

Aannemer VolkerRail, die er onderhoudswerkzaamheden had uitgevoerd, kreeg van spoorbeheerder ProRail een boete opgelegd van 115.000 euro, zei een woordvoerder van ProRail zaterdag na een bericht in de Volkskrant.

Medewerkers van een adviesbureau die in de buurt waren voor een andere opdracht van ProRail merkten het probleem op. Een inspecteur van de spoorbeheerder bezocht de brug medio december en nam direct maatregelen. Zo mochten machinisten maximaal 30 kilometer per uur rijden over de brug totdat die goed verankerd werd.

ProRail zegt niet te weten of er gevaar is geweest voor treinpassagiers. ,,Maar er was sprake van een zeer onwenselijke situatie.´´ De opgelegde boete is hoog. Per jaar worden er slechts enkele boetes opgelegd die met veiligheid hebben te maken. VolkerRail was niet bereikbaar voor commentaar.

FNV Bondgenoten liet weten dat ProRail moet stoppen met de aanbestedingen van onderhoudswerk. ,,Ze moeten een nieuw onderhoudsmodel uitdenken. Neem er de tijd voor'', aldus een woordvoerder. Volgens hem was het incident van de spoorbrug een duidelijk gevolg van het systeem van aanbestedingen.

ProRail zelf legt geen verband tussen veiligheid en het aanbestedingssysteem. ,,Maar we hebben vorige maand aan de rem getrokken. We hebben een grote aanbesteding rondom Amersfoort stilgelegd omdat we de inschrijvingen niet realistisch vonden gezien de beloofde kwaliteit en de lage prijs. Het is een trend die we de laatste aanbestedingen hebben gezien. We wilden een trendbreuk veroorzaken.''

De spoorbeheerder denkt nu aan andere contractvormen, waarbij er nog meer bewijsmateriaal op tafel moet komen voor hoe beloften worden nagekomen, zei de woordvoerder. Iets anders wat besproken wordt, zijn bonuspunten die verdiend worden als een onderhoudsbedrijf afspraken nakomt. ,,Als je die helemaal bent nagekomen, heb je meer kans om de volgende aanbesteding te winnen.''

(c) ANP 2012, alle rechten voorbehouden

Deel dit artikel:


Meer nieuws


Oudere artikelen...

Vacaturebank

 

Je nieuwe baan

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
Totaal vacatures: 44, nieuw deze week: 2
De meest recente vacatures
>

milieukundig begeleider (MKB) bode...

ECO-job - Noord-Brabant
>

Werkvoorbereider installatietechnie...

Continu - Rijswijk
>

Mechanical Engineer HTS WTB Noord L...

Nova Engineering - tegelen
>

Service- en Onderhoudsmonteur Koelt...

V-NOM l Bemiddelaar in de Techniek ...
>

aankomend ontwerpleider infrastruct...

Bouwhuysch - Hoofddorp
CVbank

 

Je nieuwe collega

werkveld
niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
De meest recente CVs
>

Construction manager and supervisor

WO
>

Project-controller / Kostenbewaker

HBO
>

werk in Qatar, Dubai, Noord-Afrika,...

HBO
>

Huisvesting- en vastgoed adviseur

WO
>

project secretaresse -document cont...

MBO+
Water-Match.nl - vacaturebank voor water professionalsChemieMatch - vacaturebank voor Chemie professionalsMilieuMatch.nl - vacaturebank voor milieu specialistenBouwMatch.nl - vacaturebank voor bouwspecialistenInfraMatch.nl - vacaturebank voor Infra specialisten